دیم ویوین وستوود، طراح مد بریتانیایی، در سن ۸۱ سالگی درگذشت. این طراح فشن پیشگام، مد با الهام از پانک را به جریان اصلی سبک پوشش آورد. خانه مد او در بیانیهای در توییتر اعلام کرد که این چهره هنری «در آرامش و در حالی که خانوادهاش گرد او بودند» در کلافام، جنوب لندن، درگذشت.
خانم وستوود در دهه ۱۹۷۰ میلادی با سبکهای بحثبرانگیزش در پانک و موج نو، نام خود را بر سر زبانها انداخت و در ادامه به تن برخی از بزرگترین نامهای مد، جامه دوخت. ویوین وستوود در دهه ۱۹۷۰ در صحنه مد با طرحهای فراجنسیتی (آندروژن)، تیشرتهای شعاری و رویکرد هتاکانه به نهادهای مستقر مطرح شد.
کوتاه در مورد ویوین وستوود:
ویوین ایزابل سوایر در هشتم آوریل سال ۱۹۴۱ در تینت ویسل چشایر در بریتانیا به دنیا آمد. زمانی که ویوین به دنیا آمد و در بحبوحه جنگ جهانی پدرش که میوه فروش بود در کارخانه نیروی هوایی مشغول به کار بود و مادرش نیز خانهداری میکرد. او در هفده سالگی وارد مرسه گلوساپ گرامر شد و در همین زمان خانواده او به لندن نقل مکان کردند. او در دانشگاه هنر لندن در رشته نقره کاری شروع به تحصیل کرد اما پس از یک ترم این رشته را رها کرد چون معتقد بود دختر یک کارگر نمیتواند در دنیای هنر زندگی کند. او وارد کالج تربیت معلم شد و همزمان در یک کارخانه مشغول به کار شد. در همین زمان او در یک مدرسه ابتدایی تدریس میکرد و جواهراتی دست ساز تهیه کرده و در بازار به فروش میرساند. در این دوره بود که او استعداد طراحی را در خود کشف کرد و فعالیت خود را در عرصه مد و فشن آغاز کرد.
در سال ۱۹۶۲ ویوین با درک وست وود آشنا شد، کارآموزی که در کارخانه جاروسازی در لندن کار میکرد. آن دو در ۲۱ جولای سال ۱۹۶۲ با هم ازدواج کردند و ویوین از آن پس با نام ویوین وست وود شناخته شد. او حتی لباس عروس خود را نیز خود طراحی کرده و دوخته بود. یک سال بعد ویوین صاحب یک پسر به نام بن وست وود شد. اما این ازدواج عمر چندانی نداشت چون ویوین با مالکوم مک لارن آشنا شد و این آشنایی هم به پایان زندگی مشترک وی انجامید و هم تاثیر زیادی روی حرفه طراحی او گذاشت و او را به سبک طراحی پانک سوق داد. او در سال ۱۹۷۱ تدریس را رها کرد و در این زمان مالکوم یک بوتیک در خیابان کینگزرود در لندن به نام Let it Rock افتتاح کرد. ویوین در این بوتیک لباسهای طراحی شده خود را با برند ویوین وست وود به فروش میرساند. او از سبک لباس پوشیدن اقشار خاصی مثل خوانندگان راک و موتورسواران الهام گرفت و سبک جدیدی را در لباس پوشیدن به وجود آورد که به سبک پانک معروف شد. این ابداع تحولی عمیق در فشن دهه هفتاد و هشتاد به وجود آورد که از آن به عنوان دوره پانک یاد میشود.
دوره پانک و فعالیت حرفهای
از ویوین وست وود به عنوان یکی از بنیانگذاران سبک پانک یاد میشود، سبکی که در آن از چیزهای جدید و غیرمعمولی برای طراحی و تهیه لباس استفاده میشود مثل زنجیر، سنجاق قفلی، استوک فلزی و ترکیبی از اینها با چرم به همراه آرایش عجیب موها و چهره. ویوین عناصری را هم از لباسهای محلی اسکاتلندی مثل پارچه چهارخانه را به این سبک اضافه کرد و سبک خاص خود را ابداع کرد.
وست وود معتقد بود طراح نباید در مورد طراحیهای خود توضیح دهد و محصول خود باید گویای ویژگیهای خود باشد. طراحیهای وست وود هم گویای فرهنگ و سبک خاص خود بود. ایدههای او حتی در زمان خود عجیب و غیرمعمول بود و همین مساله باعث شد علیرغم موفقیت و محبوبیت زیاد، مورد تمسخر هم قرار بگیرد. مک لارن و وست وود در دهه هشتاد ملادی اولین مجموعه لباسهای خود را به نمایش گذاشتند که با استقبال مواجه شد. نامهایی که این دو برای مجموعههای خود انتخاب میکردند نیز جالب توجه است، نامهایی مثل دزدان دریایی، وحشیها، بوفالو، پانکاتور، جادوگران و پایان جهان. از سال ۱۹۸۴ شراکت وست وود و مک لارن به هم خورد و پس از خود ویوین به تنهایی مدیریت برند را به عهده گرفت. از این زمان او تمرکز خود را روی ایدههای جدید لباس برای آزادی و برابری زنان گذاشت و لباسهای کوتاه و جالبی را در این دوره ارائه کرد. در سال ۲۰۰۲ ویوین وست وود لباسهای تئاتر ریگولتو اثر جوزپه وردی طراحی کرد که مورد استقبال قرار گرفت. در سال ۲۰۰۶ او با مجموعه ناین وست شروع به همکاری کرد و برای این برند لباسهای مردانه و زنانه طراحی کرد. در سال ۲۰۰۸ ویوین وست وود موفق به اخذ دکترای افتخاری مد و فشن از دانشگاه هریوت وات اسکاتلند شد. ملکه الیزابت به ویوین وست وود لقب بانو اعطا کرده است.
ویوین وست وود در نزدیک به پنج دهه فعالیت خود تاثیری چشمگیر روی فشن زنانه و مردانه گذاشته است و اکنون نیز فعالیت خود را ادامه میدهد به طوری که نام و چهره او همچنان تصویر شاخص برند وست وود است. او در کنار فعالیت طراحی مد و لباس و طراحی لباس تئاتر و مدیریت کمپانیهای فشنی که گردش مالی سالانه آن دهها میلیون پوند است کارهایی هم در زمینههای اقتصادی و سیاسی انجام داده است. او عضو رسمی حزب سبز اروپا است و در بسیاری از طراحیهای خود سعی کرده است شعارهای سیاسی و اجتماعی جدی را در کنار سبک خاص و شوخ طبعانه خود مطرح کند.
تاثیر ویوین وست وود
ویوین از طرفداران محیط زیست است و همواره سعی میکند اصل پایداری را در طراحیهای خود پیاده کند. برند او از سالها پیش به جنبش مد سبز پیوسته است اما هنوز سوالاتی در مورد پایدار بودن محصولات آن وجود دارد. با وجود سبک متفاوت و پانک وست وود باز هم چهرههای معروفی جزو مشتریان ثابت او هستند، ماریون کوتیارد، شاهزاده اوژنی انگلستان، کامیلا دوشس کرنول و فارل ویلیامز جزو شناخته شدهترین مشتریان وست وود هستند. برند وست وود اکنون ۶۳ فروشگاه در سرتاسر جهان دارد و نمایندگیهای آن در کشورهای مختلف از جمله چین، کره جنوبی و هاوایی دارد.